Page 4 of 6

Posted: Wed Aug 21, 2019 8:37 pm
by SDR
Thanks. I could have sworn I saw the zig-zag A-frame-plus framing of this little house, in section, somewhere.

S

Posted: Wed Aug 21, 2019 8:48 pm
by SDR
Courtesy of Jay:


Image


Image

Posted: Wed Aug 21, 2019 10:40 pm
by Roderick Grant
The photo from Jay is published in "New Homes for Western Living" from Sunset Books, page 27. On the same page is a view toward the south end of the room, behind the dining pic. The concrete base is about 3.5' to 4'. The rafters are 4"x6", at 45 degrees. The two single beds in the corners double as couches ... or the other way around.

By now I suppose you have determined that the plan as built is a mirror image of the perspective.

Posted: Wed Aug 21, 2019 11:35 pm
by SDR
Image


Well, we're clearly not at the carport end of the house. I think the view is correct---but the carport support is rashly omitted. A car is present, however ...

The fenestration is radically different in its divisions.

S

Posted: Thu Aug 22, 2019 1:33 am
by Roderick Grant
You're right. I was thinking that flat-roofed area was the dining room.

Posted: Thu Aug 22, 2019 6:35 am
by Tom
Would like to know how the timbers of the frame are secured to the masonry base wall.

Posted: Thu Aug 22, 2019 9:18 am
by Tom
the B&W of the dining room shows the glass wall in it's original location.
The color shot from DRN shows the glass wall in a new expanded location.

I assume the the floor is a radiant slab?

The concrete Huntington Hartford pier at the end of the dining bench supports
one end of a frame and gives us the height of the peripheral concrete wall.
In one sense it's an odd combination.
In another sense it works just fine.

Posted: Thu Aug 22, 2019 10:08 am
by Roderick Grant
Expanding the dining room wall out and placing the dining area on the outside of the built-in bench created a sort of alcove of ~8'x10'. How much ya wanna bet there's a TV in that space? From a design standpoint, the original was a superior arrangement. It integrated the dining area with the rest of the plan, while the new location is more arbitrary.

Posted: Thu Aug 22, 2019 11:32 am
by jay
I enjoyed the letter from Ansel Adams to the architect:
https://digital.lib.calpoly.edu/rekl-50 ... fset%5D=24

[The very Usonian floor plan Adams is gushing about:
https://digital.lib.calpoly.edu/rekl-50 ... ffset%5D=0 ]

Posted: Thu Aug 22, 2019 4:24 pm
by Tom
The Haas House is my least favorite of all - certainly of all the concrete houses.

Posted: Thu Aug 22, 2019 4:44 pm
by SDR
Priceless. Sounds like the ideal client ... not ! Into every architect's life a little rain must fall ?

To the designer of a plan like that of the A-frame house, Wright's long bedroom hallways (em, galleries) must seem like a questionable indulgence ? There could hardly be a more sensible or efficient arrangement.

On the other hand, the entrance gallery (!) blows the budget instead ? Perhaps the composer needed a reason to extend the flat roof past the carport ...

S

Posted: Fri Aug 23, 2019 9:48 am
by Roderick Grant
Tom, I agree. The exterior reminds me of some sort of bottom-feeding sea creature, like a sea cucumber, crawling down the slope toward the ocean.

Can't win them all.

Posted: Fri Aug 23, 2019 12:40 pm
by Tom
RG: yes, it has that strange non-architectural association ...cartoonish association.

On the other hand I've come to find, to my surprise, that I really like the Farrar house.
Looks like it's a single room, and single bedroom house.
The only thing I find missing there is natural light coming through the roof.
... but I think the sculptural form is strong.

Posted: Fri Aug 23, 2019 12:50 pm
by Tom
Look what I found
Not sure where the link will come in but this is the best
I've seen of the house so far:
scroll up first

https://books.google.com/books?id=NFYEA ... ls&f=false

You know it looks like something Breuer might have wanted to do.

Posted: Fri Aug 23, 2019 2:54 pm
by SDR
Mills seems to be practicing what Wright preached: Begin with an Idea for the building. In these two houses (Haas and Farrar) the Idea seems to have been a form
that would unite a stepping-stone plan---to clothe a terraced environment with a single sheltering envelope. One solution is clearly more appealing than the other ...

S